Over KiekenmetOlaf

Kieken is kijken. Zo lang ik mij kan herinneren ben ik gefascineerd door kijken. Kijken staat voor mij voor observeren, iets nieuws ontdekken en genieten van kleuren en vormen. Vogels zijn daarbij een fantastisch en dankbaar onderwerp. Ik heb levenslange vogelaarservaring waarvan ruim 20 jaar als professioneel vogelonderzoeker. Ik kan extra genieten van een vogel in een mooi landschap. Dat is precies wat ik jou wil laten beleven! Ik help je graag op weg bij het opsporen en herkennen van vogels, en ik ben pas tevreden als je naar huis gaat met een onvergetelijke ervaring.

 

Vogels kijken begon bij mij met een schommelende kiekendief boven de duinen van Ameland. Ik was tien jaar en ik wist onmiddellijk dat ik iets bijzonders zag. Al snel kwam ik erachter dat er meerdere soorten kiekendieven waren en dat ik de Blauwe Kiekendief had gezien. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met het kijken naar vogels en vormen ze een blijvende inspiratie in mijn leven.

 

Na een studie tot docent tekenen en schilderen ging ik als vogelonderzoeker bij Sovon Vogelonderzoek Nederland aan de slag. Ik heb jarenlang broedvogels geïnventariseerd in vrijwel alle in Nederland aanwezig landschapstypen. Daarnaast heb ik een landelijk telproject van slaapplaatsen van vogels opgezet en oneindig veel uren besteed aan vogeltellingen in alle seizoenen. Roofvogels, nesten en het gedrag van vogels hebben altijd mijn bijzondere interesse gehad. Hoe mooi was het dat ik ruim 25 jaar na die eerste ontmoeting met een Blauwe Kiekendief een meerjarig onderzoeksproject kon uitvoeren naar de broedbiologie van Blauwe Kiekendieven op Ameland! Het mooie is: alles wat ik tot nu toe heb gedaan in mijn leven valt in mijn excursiebedrijf op zijn plaats. 

Tekening: Na lang observeren kon ik op Ameland vier individueel herkenbare mannetjes Blauwe Kiekendief onderscheiden. Deze mannetjes onderhielden respectievelijk 2, 1, 1 en 3 vrouwtjes.